Treceți la conținutul principal

Android 8 Oreo a fost lansat, ce este nou

Ieri Google a anunțat Android 8 numit Oreo. Deși în interfață nu întâlnim schimbări majore, cateva schimbari există și le voi enumera pe fiecare în parte în cele ce urmează.

Buline de notificări (notification dots): Ca și la dispozitivele Samsung sau iPhone, în momentul în care pentru una din aplicațiile instalate există o notificare, pe iconița aplicației existente pe ecranul principal, se va afișa o bulină. Aceasta semnifică faptul că pentru aplicația respectivă există noi notificări. O atingere lungă pe iconița aplicației care afișează bulina de notificare va afișa ultima notificare precum și scurtături prin care poți ajunge la widget-ul aplicației sau la informațiile acesteia.
Modul Picture-in-picture: o altă noutate în Android Oreo este modul Picture-in-picture nativ pentru orice videoclip redat. Videoclipul poate fi redus într-o fereastră flotantă care mai apoi, poate fi redimensionată și amplasată oriunde pe ecran în timp ce pe fundal poți rula și folosi oricare altă aplicație.
Auto-completare (Autofill): o caracteristică nouă ce permite sistemului de operare să comunice mai bine cu aplicațiile gen LastPass pentru a completa automat contul și parola pentru site-urile sau serviciile la care vrei să te loghezi.
Emoji sau Emoticoane: în Android 8 Oreo avem un design nou pentru Emoticoane și încă 60 de Emoticoane nou adăugate.
Meniul Setări schimbat: dacă până acum meniul Setări era alb și iconițele albastre, în Android 8 Oreo iconițele sunt gri însă fundalul a rămas alb. Au fost adăugate iconițe reprezentative și pentru funcțiile din submeniu-rile Setări. Google a renunțat la meniul de tip hamburger din partea stângă sus atunci când accesai un submeniu din Setări.
Applicatii instante (Instant Apps): premite developer-ilor de aplicații să dezvolte aplicații mai mici în dimensiune care pot fi descărcate și rulate instant (atunci când este nevoie) de către utilizator fără să fie necesar ca utilizatorul să descarce și să instaleze aplicația din Magazin Play.

Viteză îmbunătățită la pornire sistemului de operare: în Android 8 Oreo a fost îmbunătățită viteza de boot a sistemului de operare, acesta boot-ează de două ori mai repede față de Pixel XL cu Android 7 Nougat.

Limitarea aplicațiilor de fundal (Background Execution Limit): în Android 8 Oreo Google introduce limitarea numărului de execuții pe care o aplicație le poate avea pe fundal în timp ce device-ul este în stand by. De exemplu aplicațiile sunt limitate în numărul de verificări pe care le poate face pentru verificarea locației (GPS, WiFi, triangularea prin date mobile). Asta se va traduce printr-un consum foarte mic al bateriei când smartphone-ul se află în stand by. Este știut faptul că localizarea activată (indiferent de ce sistem de operare vorbim) consumă cel mai mult bateria dispozitivului.

In-Band Ringtone Support: va face astfel incat sunetul de notificare sau tonul de apel sa fie redat pe difuzorul sau castile conectate la telefon prin bluetooth atunci cand asculti muzica, despre In-Band Ringtone Support am vorbit mai pe larg aici: Android O va putea reda notificările prin Bluetooth.

Securitate sau Google Play Protect: este o suită de securitate nativă de la Google implementată în sistemul de operare care verifică automat și periodic comportamentul aplicațiilor instalate din Magazin Play sau terțe părți. Google Play Protect și-a făcut deja apariție și pe Android 7 Nougat. Dacă doriți o explicare detaliată cu privire la Google Play Protect, o puteți avea accesând și privind acest tutorial video explicativ în limba română: Cel mai bun antivirus Android este cel oficial - Google Play Protect

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Viber permite să-ți schimbi numărul de telefon fără să pierzi conversațiile

Nu știu cât de populară este aplicația Viber pe la noi și câți o folosesc însă eu unul, mă număr printre utilizatorii săi. De la versiunea 4.7 Viber permite schimbarea numărului de telefon folosit cu aplicația Viber fără să pierzi datele, conversațiile, fișierele trimise/primite. Accesezi Viber, Setări, Cont, Schimbați numărul de telefon și ai doua opțiuni la dispoziție. Număr de telefon nou: poate fi folosit în cazul în care doriți să schimbați doar numărul de telefon asociat cu Viber, fără pierderea datelor Număr de telefon nou și dispozitiv nou: poate fi folosit în cazul în care doriți să vă mutați conversațiile și toate datele Viber pe un nou telefon și totodată să schimbați și numărul de telefon. Dacă veți alege această opțiuni, aplicația Viber vă invită să creați un backup (copie de rezervă) a datelor și conversațiilor, în contul Google Drive și abia apoi să introduceți noul număr de telefon. După ce ați parcurs acești doi pași folosind opțiunea "Număr de telefon n

Camera de Pixel cu HDR+ portată pe telefoane cu Snapdragon 820, 821 și 835

Când vine vorba de telefoanele de top a celor de la Google numite Pixel și Pixel XL, acestea se remarcă prin camera foto impresionantă situându-se în topul telefoanelor cu cea mai bună cameră foto, lângă Galaxy S8, iPhone 7 Plus, OnePlus 5, LG G6. O caracteristică exclusivă a telefoanelor Pixel este modul HDR+ cu ajutorul căruia telefonul Pixel poate realiza fotografii cu un contrast dinamic ridicat. Un alt moment util în care HDR+ își arată utilitatea este atunci când acest mod este folosit în lumină slabă. Din fericire un dezvoltator ucrainean a reușit să porteze (adapteze) modul HDR+ de la telefoanele Pixel, și pentru celelalte telefoane care folosesc procesoarele Snapdragon 820, 821 și 835. Acesta a postat pe un forum o versiune Google Camera v4.4.012.156195200 modificată ce conține și modul HDR+ fiind extrasă din sistemul de operare Android O Developer Preview. Aplicația a fost testată pe OnePlus 3, OnePlus 3T, LG G6, OnePlus 5 și Samsung Galaxy S8 (versiunea cu Snapdragon